perjantai 16. joulukuuta 2011

Vain Vietnamissa: Tay Ninh ja "kaikkinäkevä silmä"

Tämä uskonto on Vietnamin oma ja Tay Ninh on sen keskuspaikka

Tutustu ainutlaatuiseen uskontoon tämän kuvakavalkadin avulla.Vietnamin oma uskonto, cao dai (Đi Đo Tam Kỳ Ph Đ) on tyypillinen synkretistinen uskonto, joka on ottanut vaikutteita erilaisista uskonnoista ja merkkihenkilöistä. 

Kuvassa Tay Ninhissä sijaitsevan uskonnon keskuskaupungin tärkein temppeli.

Kuten Intiasta tuttu sikhiläisyys, myös cao dai, pyrkiessään eri uskontojen väliseksi rauhantekijäksi, muodostuu omaksi itsenäiseksi uskontokunnakseen.

Kuvassa tyypillinen cao dai -temppeli, kirkkaine väreineen ja hieman perinteistä kirkkoa muistuttavine arkkitehtuureineen.


Cao Dai kunnioittaa vanhoja profeettoja ja viisaita miehiä, ja jakaa jumalallisen ilmoituksen jakajat kolmeen kategoriaan: Buddhat, vanhat viisaat ja pyhimykset.

Niinpä Laotse (Laozi) kuuluu vanhoihin viisaisiin ja Jeesus ja Kungfutse kuuluvat pyhimyksiin.  Myös Sun Yat-Sen ja Victor Hugo lasketaan pyhiin miehiin.


Cao Dai  pitää keskuspaikkanaan Tay Ninhin kaupunkia Saigonin luoteispuolella. Tämä uskonnollinen keskuskylä elää omien uskonnollisten sääntöjensä mukaan. 

Kuvassa yksi kaupungin alueelle johtavista suurista porteista.


Uskovaiset pukeutuvat samanlaisiin valkoisiin vaatteisiin, ja liikkuvat alueella polkupyörillä.


Papeilla on keltaiset, siniset ja punaiset vaatteet. 


Uskonnon arvot ovat rukous, esi-isien kunnioitus, väkivallattomuus ja kasvisruokavalio.

Yksilön rooli heikkenee, kun kaikki ovat pukeutuneet samalla tavalla.Kannattajien määrä on tuntematon, ja arviot vaihtelevat 28 miljoonan välillä.


Keskustemppelissä iso kaikkinäkevä silmä vartioi maapallon kyljessä ison keskushallin palvontamenoja. 

Iso silmä muistuttaa egyptiläistä kaikkinäkevää silmää. Se on tuttu myös Yhdysvaltain yhden dollarin setelistä sekä ns. Illuminati-tematiikasta.Cao Dai on monoteistinen, yhteen Jumalaan uskova oppi.

Kaikkinäkevä silmä esiintyy monissa yhteyksissä.Kaikkinäkevä silmä esiintyy myös tässä päähineessä. 


Temppeleissä voi nähdä kaikkinäkevän silmän ja kuvia pyhistä miehistä. Lohikäärmekuviointi, kirkkaat värit ja ornamentointi ovat tunnusmerkkejä.


* * *

Tämä on Suomalaisen Matkaoppaan Vietnam-blogi

Vietnam-matkaopaskirjasta löydät perustiedot täältä.

Vietnam Facebookissa on täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti